January 21, 2019

October 2, 2017

May 25, 2017

Please reload

Recente berichten

Succesvol Solliciteren, een Werkplan

March 22, 2019

1/1
Please reload

Uitgelichte berichten

Positief ‘Nee’ zeggen

October 16, 2017

(Gemiddelde leestijd ca. 1 minuut)

 

Je wilt graag aardig zijn, gunt iedereen het beste en ‘Nee’ zeggen is niet je sterkste kant. Het overkomt ons allemaal; heb je weer iets toegezegd waar je eigenlijke geen zin in- of tijd voor had. Je hebt vaak het gevoel dat je niet de dingen doet die je eigenlijk had willen doen.

Je kunt dit voorkomen door pro-actief je prioriteiten helder te maken. Jij weet beter dan wat je écht wilt en wat je écht het belangrijkste vindt. Zo’n inzicht in je prioriteiten (of doelstellingen) kun je zien als een meetlat waarlangs je activiteiten die zich aandienen kunt leggen. Om dan makkelijk te kunnen kiezen: dit doe ik wel en dit doe ik niet.

 

Ik stel je 2 manieren van positief ‘Nee’ zeggen* voor:

  1. Neem tijd… ‘daar wil ik even over nadenken’ . Dat geeft je de mogelijkheid om af te wegen en een oprechte en eerlijke ‘Nee’ te bedenken. Dat is er dus eentje die gebaseerd is op jouw inzicht in je prioriteiten (en géén smoesje!).

  2. Als je ‘Nee’ wilt zeggen maar de vrager wel tegemoet wilt komen:  ‘Nee’, maar wat ik wel kan doen….’   (Jouw duidelijke ‘Nee’ heeft een positieve reden en je biedt vervolgens een wél haalbare optie).

* Met dank aan Tony Crabbe ‘Nooit meer te druk’  

Please reload

Volg ons
Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Archief
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Basic Square